Milletvekili Erol: “Türkiye’ye Yapılan En Büyük Kötülük, Devlet Planlama Teşkilatı’nın Kapatılması”
CHP Elazığ Milletvekili Gürsel Erol, bütçe görüşmeleri devam eden TBMM Genel Kurulu’nda söz aldı.
Bütçenin yalnızca gelir gider dengesi olmadığını vurgulayan CHP Elazığ Milletvekili Gürsel Erol; bütçenin kurgusu, mantığı ve toplumsal ihtiyaçlara göre önceliği olduğunu söyledi.
Erol: “Yaklaşık iki aydır, bakanlıklarımızın bütçeleri önce Plan ve Bütçe Komisyonumuza geldi, sonra Genel Kurulda görüşülüyor. Doğal olarak iktidar partisi milletvekilleri bütçe mantığını, gerekçesini, bakanlıkların yatırım programını Bütçe Komisyonunda anlattı ve muhalefet partisinin milletvekilleri de parti politikaları doğrultusunda sokakta yaşadıkları gerçekler üzerinden, yaşanmışlıklar üzerinden uygun bir dille, üslupla, tarzla muhalefet anlayışını ortaya koydular. Tabii, bütçe yalnızca gelir gider dengesi değildir yani bütçe tarihimize baktığınız zaman, cumhuriyet tarihimiz boyunca her bir bütçenin bir kurgusu vardır, bir mantığı vardır ve toplumsal ihtiyaçlara göre de bir önceliği vardır ve bütçeyi yöneten liderler, genel başkanlar, başbakanlar da bu toplumsal beklentiler karşısında ürettikleri politikalarla anılırlar. Bunlarla ilgili size birkaç örnek vereceğim. Mesela İsmet İnönü “Millî Şef” diye niye anılır? İsmet İnönü’nün “Millî Şef” diye anılmasının gerekçelerinden, en büyük gerekçelerinden biri cumhuriyetin ilk döneminde bütün maden ocaklarının ve limanların kamulaştırılmasından ve uyguladığı devletçi politikalardan kaynaklıdır ve İsmet Paşa’nın adı “Millî Şef” olmuştur devletçi politikalarından dolayı. Arkasından çok partili sisteme geçilir, Adnan Menderes Başbakan olur ve Adnan Menderes, İsmet İnönü’nün kamu politikalarının dışında, daha çok özel sektöre açılan bir politika uygulamıştır ve Adnan Menderes’in uyguladığı politika da özelleştirmeyle Türkiye’nin iş dünyasıyla tanışmasını sağlamıştır. Ve 1960’lı yıllarda Demirel, Doğru Yol Partisinin, daha doğrusu Adalet Partisinin Genel Başkanı olur ve Demirel “Barajlar Kralı” diye adlandırılır. Niye “Barajlar Kralı” diye adlandırılır?
Çünkü Demirel, DSİ Genel Müdürlüğünden Adalet Partisinin Genel Başkanlığına geçmiştir; Türkiye’nin sulama suyu ve enerji ihtiyacını gördüğü için Türkiye’de bütçe yatırımının önceliğini barajlara vermiştir ve “Barajlar Kralı” olmuştur. Yıl 1970, Karaoğlan Bülent Ecevit; Ecevit, niye “Karaoğlan, Halkçı Ecevit” diye adlandırılır? Çünkü Ecevit Başbakan olduğunda özellikle Kıbrıs Barış Harekâtı’ndan sonra, bütün Avrupa ülkelerinin Türkiye’ye uyguladığı ambargodan sonra savunma sanayisini Türkiye’de ilk geliştiren, temelini atan Bülent Ecevit’tir. Yani bugün İHA’larla, SİHA’larla tabii ki övünelim, teknolojik olarak geliştirildiler ama bunların temeli yani savunma sanayimizdeki 70 şirketin kuruluşu 1974 Kabinesinin, Bülent Ecevit’in eseridir ve Ecevit 1978’de 2’nci Kabinesini kurar, Halkçı Ecevit olur. Niye olur? “Toprak işleyenin, su kullananındır!” denir, “Üniversitelere Özerklik!” denir, “Basın Özgürlüğü!” denir, “Sendikal Özgürlükler!” denir ve Ecevit’in adı Halkçı Ecevit olur.1980’li yıllar Turgut Özal dönemidir. Turgut Özal, teknolojik buluşmayla, özelleştirmeyle Türkiye’de gündeme gelir ve Türkiye’ye çığır atlatan bir anlayışla…” dedi.