Chp Milletvekili Gürsel Erol, Güvenlik Güçlerinin Sesi Oldu
Teröre karşı dik duruşuyla bilinen Türkiye’de devletçi ve demokratik siyasetin en güçlü uygulayıcılarından biri olan Gürsel Erol, zor şartlarda görev yaparak güvenliğimizin teminatı olan Köy Korucularının sorunları Meclis gündemine taşıdı.
Her fırsatta güvenlik güçlerinin sorunlarını gündeme getirerek çözüm noktasında elinden geleni ortaya koyan CHP Elazığ Milletvekili Gürsel Erol, bu kez Köy Korucularının sorunlarını Meclis’e taşıdı. Konuyla ilgili İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın yanıtlaması istemiyle Meclis’e 7 soruluk önerge veren Erol, şu ifade ve sorulara yer verdi:“Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde terör eylemlerinin artması nedeniyle, özellikle şehir merkezleri dışında polis ve jandarma karakollarından uzak noktalarda ikamet eden vatandaşlarımızın; can ve mal güvenliğinin sağlanması ve saldırılardan korunmaları amacıyla, 26.03.1985 tarih ve 3175 sayılı Kanunla, 442 sayılı Köy Kanunu’nun 74. maddesinde yapılan bir değişiklikle, “Geçici Köy Koruculuğu” müessesesi kurulmuştur. 2016 yılında çıkarılanı kanun hükmünde kararname ile geçici köy korucularının adı “Güvenlik Korucusu” olarak değiştirilmiştir. Kırsalda ve köylerde hayati bir vazifeyi ifa eden Güvenlik Korucularının yıllardır süre gelen ve halen çözüm bulunamamış birçok talep ve sorunu bulunmaktadır.
Güvenlik Korucularının yaşadığı başlıca sorunlar aşağıdaki gibidir;
Sınır ötesi dahil tüm operasyonlarda vatan topraklarını korumak için askerimiz, polisimiz ve tüm güvenlik güçlerimizle omuz omuza mücadele veren yaklaşık 60 bin Güvenlik Korucusu asgari ücret seviyesinde yani açlık sınırının altında yaşamlarını sürdürmektedir.
Nöbet tutmaları ve sınır ötesi harekatlarda görev almaları nedeniyle köylerini koruyamamaktadır.
Emeklilik ikramiyeleri ve emekli maaşları yaptıkları göreve binaen çok azdır.
Özlük haklarındaki mağduriyetler halen giderilmiş değildir. Haklarında, iş kazası ve meslek hastalıkları gibi kısa vadeli sigorta ile 4857 Sayılı İş Kanunu ve 4447 Sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu hükümleri uygulanmamaktadır.
Bu sebeplerle; yapmış oldukları görev nedeniyle kendileri ve tüm yakınları hayati risk altında olan, terör odaklarının hedefi haline gelen Güvenlik Korucuları, zor ve tehlikeli görevlerinde moral ve motivasyon kazanmaları için hak ettikleri maaş ve sosyal güvenceye kavuşturulmalıdır.
Bu bağlamda;
1. 2024 Mayıs ayı itibariyle Türkiye’de güvenlik korucusu sayısı nedir? Yaş, cinsiyet, eğitim
ve coğrafi il dağılımı nedir?
2. Bakanlığınız Güvenlik Korucularının omuz omuza mücadele ettiği diğer kolluk
kuvvetleri gibi yasal haklara sahip olması, maaşlarında artış yapılması ve özlük haklarının iyileştirilmesi hakkında bir çalışma yapmakta mıdır?
3. Güvenlik Korucusu meslek tanımı yapılarak, meslek statüsü verilmesi hususunda yeni
bir düzenleme yapılacak mıdır?
4. Lise ve üniversitede eğitim gören çocuklarına barınma imkanının sağlanması ve bu
öğrencilere burs verilmesi hususunda bir çalışmanız olacak mıdır?
5. İhtiyaç halinde; uzman çavuşluğa geçmek isteyen güvenlik korucularına uygulanan kanuni alım şartlarında değişiklik yapılarak 27 yaşının 32’ye yükseltilmesi, lise mezunu şartının da ortaokul mezunu olarak değiştirilmesi hususunda Bakanlığınızın çalışmaları var mıdır?
6. Ailevi nedenlerle sınır ötesi operasyonlara gitmek istemeyen güvenlik korucularına, talimatın uygulanması gerektiği ve gidilmediği takdirde tutanak tutularak silahlarının bıraktırılacağı şeklinde baskı yapıldığı iddiaları doğru mudur?
7. Geçici olarak ek görevlendirilmeleri halinde güvenlik korucularına günlük ne kadar ilave ücret ödenmektedir?